¿Cómo Saber si tu Sistema de Tuberías Necesita una Rehabilitación

Com Saber si el teu Sistema de Canonades Necessita una Rehabilitació?

El manteniment adequat de les canonades és essencial per a assegurar el bon funcionament de qualsevol sistema d’aigua, tant en llars com en empreses. No obstant això, amb el pas del temps, les canonades poden deteriorar-se, afectant la qualitat de l’aigua i l’eficiència del sistema. Identificar a temps els signes de desgast o mal en les canonades pot ser crucial per a evitar problemes majors. A continuació, et vam mostrar els senyals més comuns que indiquen la necessitat d’una rehabilitació de canonades i com abordar-les.

Taula de continguts

Signes que les teves canonades requereixen una rehabilitació

Esquerdes, taques d'humitat i fugides en parets o sòls

Un dels signes més evidents que les teves canonades poden estar en mal estat és la presència d’esquerdes i taques d’humitat en parets, sostres o sòls. Aquestes taques solen ser un indicador d’una fugida en el sistema de canonades, la qual cosa, de no ser tractat a temps, pot provocar danys estructurals més seriosos i costosos. És important actuar ràpidament si observes aquest tipus de senyals per a evitar l’extensió del mal.

Aigua de color marró o groguenc

El canvi de color en l’aigua és un altre senyal clar que les teves canonades podrien estar experimentant problemes de corrosió interna. Si en obrir l’aixeta, l’aigua surt amb un to marró o groguenc, això pot deure’s a l’oxidació del metall a l’interior de les canonades, especialment si estan fetes de ferro o acer. La corrosió no sols afecta la qualitat de l’aigua, sinó que també pot reduir la vida útil del sistema de canonades.

Reducció de la pressió de l'aigua

Una disminució notable en la pressió de l’aigua pot ser un símptoma d’obstrucció o deterioració en les canonades. Aquest problema sol ser causat per l’acumulació de sediments o minerals a l’interior de les canonades, reduint el flux d’aigua. A més, la reducció de la pressió pot ser indicativa d’una fugida oculta que està afectant el rendiment general del sistema.

Presència de males olors provinents dels desguassos

Les males olors que s’originen en els desguassos poden ser un indici d’acumulació de sediments o fins i tot de danys estructurals en les canonades. Quan les canonades no estan en bones condicions, els residus s’acumulen i generen olors desagradables que poden afectar la qualitat de l’ambient en la teva llar o negoci. Si notes aquesta situació, és important realitzar una inspecció per a avaluar l’estat de les canonades.

Necessites que t'ajudem?

Factors que Acceleren la Deterioració de les Canonades

Els materials amb els quals es fabriquen les canonades juguen un paper clau en la seva durabilitat. Per exemple, canonades de plom o ferro tendeixen a corroir-se més ràpid que aquelles de coure o PVC. A vegades, és necessari considerar la substitució de canonades antigues per materials més moderns i resistents, per a assegurar un funcionament òptim i evitar problemes a llarg termini.

Qualitat de l'aigua: pH i minerals

El pH i la composició de minerals en l’aigua poden influir en la velocitat de corrosió de les canonades. L’aigua amb un pH baix (àcida) o amb alts nivells de minerals, com el calci i el magnesi, pot desgastar les canonades més ràpidament, provocant problemes com l’acumulació de sediments i la reducció del flux. Monitorar i ajustar la qualitat de l’aigua pot ser una mesura preventiva eficaç per a estendre la vida útil del sistema.

Instal·lació deficient i moviments del terreny

Una instal·lació incorrecta de les canonades pot causar problemes des de l’inici, com a connexions mal segellades o canonades mal alineades. A més, els moviments naturals del terreny, ja siguin causats per l’expansió del sòl o per l’activitat sísmica, poden afectar l’estructura de les canonades, generant fissures i fugides. Comptar amb un sistema de canonades ben instal·lat i resistent a aquests factors és fonamental per a evitar problemes futurs.

Mètodes de Diagnòstic per a Avaluar l'Estat de les Canonades

Ús de cambres d'inspecció

La tecnologia de cambres d’inspecció permet avaluar l’estat intern de les canonades sense necessitat d’excavacions. Aquest mètode és ideal per a detectar fissures, obstruccions i altres problemes sense intervenir de manera invasiva. És una eina essencial per a conèixer l’estat real del sistema de canonades i planificar la rehabilitació adequada.

Proves de pressió per a identificar fugides ocultes

Les proves de pressió són una tècnica eficaç per a detectar fugides o febleses en les connexions del sistema de canonades. Aquestes proves consisteixen a mesurar la capacitat de les canonades per a mantenir una pressió constant, la qual cosa ajuda a identificar possibles problemes abans que es converteixin en emergències.

Importància de les inspeccions regulars

Realitzar inspeccions periòdiques de les canonades és una forma preventiva de mantenir el sistema en bon estat. Les inspeccions regulars permeten detectar problemes a temps, evitant reparacions costoses i assegurant un flux d’aigua constant i segur en tot moment.

Opcions de Rehabilitació de Canonades

Encamisat (CIPP): una solució sense excavació

El encamisat de canonades o CIPP (Cured-In-Plau Pipe) és un mètode innovador que consisteix a aplicar una capa interna a les canonades existents per a segellar fissures i millorar la seva integritat estructural. Aquest mètode és menys invasiu que la substitució completa, ja que no requereix excavacions, la qual cosa redueix el temps d’intervenció i els costos.

Rehabilitació sense rasa vs. substitució completa

La rehabilitació sense rasa és una opció ràpida i eficient en comparació amb la substitució completa de les canonades, que implica l’excavació i el reemplaçament de tot el sistema. La rehabilitació sense rasa és ideal per a aquells que busquen una solució duradora sense alterar l’entorn, mentre que la substitució completa pot ser necessària en casos de mal sever.

Ús de resines per a reparacions menors

Per a fissures petites i problemes localitzats, l’ús de resines pot ser una solució adequada. Aquest mètode consisteix a aplicar un segellador especial que tanca les esquerdes sense necessitat de treballs més invasius. És una tècnica útil per a prolongar la vida útil de les canonades sense recórrer a una rehabilitació total.

Beneficis de Rehabilitar les teves Canonades a temps

Estalvi econòmic a llarg termini

Rehabilitar les canonades abans que els problemes s’agreugin pot suposar un estalvi significatiu a llarg termini. Les intervencions primerenques eviten reparacions costoses i prevenen danys estructurals en parets, sòls i altres elements de l’edificació.

Millora de la qualitat de l'aigua

Una canonada en bon estat assegura que l’aigua mantingui una qualitat òptima, lliure de contaminants i residus. Això no sols és important per a la salut de les persones, sinó que també contribueix a un millor funcionament dels electrodomèstics i sistemes de calefacció que utilitzen aigua.

Major vida útil del sistema de canonades

El manteniment adequat i la rehabilitació a temps poden estendre la vida útil del sistema de canonades, reduint la necessitat de futures intervencions. Això es tradueix en una major tranquil·litat per a propietaris d’habitatges i empreses, que poden confiar en un sistema d’aigua segur i eficient.